Foreldresupport:   Ring: 116 123 (tast 2)

Flere kilder

Bøker

Til slutt blir du selvlysende. Marie skriver om søvnløshet og uro i barseltid, noe som utvikler seg til en depresjon. Marie har brukt sine egne erfaringer til å skrive boken og vi tror at mange kvinner vil kjenne seg igjen i hennes ord.

«Til slutt blir du selvlysende» er en leken og poetisk roman som undersøker det paradoksale i hvordan planeten ser ut til å være på randen av kollaps samtidig som det daglige livet går sin vante gang på grensen til det numne. 

Se videosnutt av Marie når hun prater om boken. 

Lenke til boken 

Dette er ikke en bok om barneoppdragelse. Dette er ikke en bok om barn. Dette er en bok om å være et menneske i den helt normale unntakstilstanden småbarnsforelder. Kristin Storrusten, Heidi Bøhagen og Therese G. Eide har kvesset macheten og temmet jungelen av tips, triks og formaninger skrevet til småbarnsforeldre, slik at du skal slippe. Det vet de nemlig at du ikke har tid til. De vet også at noen ganger trenger man bare trøst og fellesskap og en påminnelse om at alle andre også sliter. Kort oppsummert er bokens budskap: Du er ikke alene. Du er god nok. Egenomsorg er sentralt for et godt foreldreskap (og i livet for øvrig). Humor og alvor, tekst og tegning går hånd i hånd i denne vittige og tenksomme boken som er for alle med små barn i livene sine, enten de er foreldre eller besteforeldre.

Lenke til bok

 

 

 

Å bli foreldre er en stor overgang i livet, og noen opplever ulike psykiske reaksjoner i svangerskapet og barseltiden. Det er fremdeles mange spørsmål og fordommer når det gjelder svangerskaps- og barseldepresjoner. Informasjon og åpenhet om både mors og fars mentale helse i denne perioden er viktig fordi tidlig hjelp og støtte kan bidra til å forebygge alvorlige tilfeller og til å forkorte forløpet hos de som rammes.

Helsestasjonen er en velegnet arena for å identifisere og hjelpe kvinner som strever mentalt i denne livsfasen. Personalet ved helsestasjonen kan bidra med informasjon og støtte til foreldrene og samarbeide med fastlege og andre instanser i kommunen. I denne boken beskrives hvordan kvinner kan oppleve svangerskapet og barseltiden, og de ulike psykiske reaksjoner som kan forekomme, med hovedvekt på barseldepresjon.

Årsaker, symptomer og konsekvenser for barnet og familien blir omtalt, likeledes hvordan vi kan forebygge, identifisere og intervenere når mor har depressive symptomer. Barseldepresjon hos far blir også omtalt. Til slutt beskrives den kommunale modellen som gjennom tidlig kartlegging og intervensjon har vist seg å redusere forekomsten av depresjon hos kvinner opp til ett år etter fødselen.

Lenke til bok

 

Over 90 percent of new mothers will have scary, intrusive thoughts about their baby and themselves. What if I drop him? What if I snap and hurt my baby? Mothering is so hard. I don’t know if I really want to do this anymore. Gosh, I’m so terrible for thinking that! 

Yet for too many mothers, those thoughts remain secret, hidden away in shame that make you feel even worse. But here’s the good news: you CAN feel better!
Author Karen Kleiman, coauthor of the seminal book This Isn’t What I Expected and founder of the acclaimed Postpartum Stress Center, comes to the aid of new mothers everywhere with a groundbreaking new source of hope, compassion, and expert help. Good Mothers Have Scary Thoughtsis packed with world-class guidance, simple exercises, and nearly 50 stigma-busting cartoons from the viral #speakthesecret campaign that help new moms validate their feelings, share their fears, and start feeling better. Lighthearted yet serious, warm yet not sugary, and perfectly portioned for busy moms with full plates, Good Moms Have Scary Thoughts is the go-to resource for moms, partners, and families everywhere who need help with this difficult period.
 

Lenke til boken

It’s a great blessing when a new mom with postpartum depression(PPD) is fortunate enough to be diagnosed early by a knowledgeablemedical practitioner or therapist. But without guidance, it isn’talways clear where the boundary between normal baby blues and PPDlies. As with any other illness, the quicker that PPD is identifiedand treated, the faster the woman will recover.

Postpartum Depression For Dummies can help you begin theprocess of determining what’s going on with you and give youa better idea of where you fall so that you can get yourself intoproper treatment right away. The book covers all aspects of PPD,from its history and its origins to its effects on women and theirfamilies to the wide variety of treatmentsavailable—including conventional Western medicine,psychological therapy, alternative medical treatments, andself-care measures. Postpartum Depression For Dummiesreveals:

  • Why some doctors may be hush-hush about PPD
  • How to distinguish between pregnancy hormone changes, «babyblues,» and PPD
  • The difficulties of getting a proper diagnosis
  • The role and importance of a therapist
  • The benefits of medication for depression
  • Alternative treatments with  a successful trackrecord
  • How to find the right balance of psychological, medical, andalternative treatment
  • Ways you can help foster recovery
  • The nutrition you need to care for yourself properly
  • How to help your partner help you

Postpartum Depression For Dummies also provides theadditional resources you need—web sites, organizations, andfurther reading—to help avoid the unnecessary sufferingcaused by undiagnosed and untreated PPD and survive and thrive as a new mom.

Lenke til bok

 

It is only in recent years that there has been development in the awareness of the father’s mental health. Yet, the father’s mental health can influence the mother, the infant, the family and society. This book seeks to address the reasons why the father or the potential father could suffer from a mental disorder or illness during the perinatal period, his reactions, and what can be done to help him. Link til boken finner du her

Hvert år fødes seksti tusen barn i Norge. I seksti tusen hjem sitter noen og føler alle ting på én gang. Denne boken er tilegnet dem – og alle som en gang skal sitte der, og alle som en gang har sittet der. Barsel er nemlig en diktsamling om å få barn. Den er mørk, morsom og setter en klissete syltetøyfinger på hvordan det er å være i permisjon. Det handler om følelsen av å være totalt ensom, samtidig som du aldri får være alene. Den er en beretning til deg som har glemt hvordan det var å ikke kunne spise et varmt måltid. Den river av skorpen på minnet om hvordan det var å våkne hver time natten igjennom.

«Ikke visste jeg at dagene som kom med henting i barnehagen der jeg sitter utenfor i bilen i fem minutter til fordi jeg ikke klarer møte verden i form av en liten kropp og spiser godteri og hører på boyband og er så sliten og forbanner alle som sier DU FÅR TRENT AKKURAT SÅ MYE DU PRIORITERER var selve livet.»

Lenke til bok

Klisjeen forteller om en barseltid på en rosa sky. Virkeligheten er ofte brutalt annerledes: kaotisk, søvnløs og overveldende. Førstegangsmor Helena Brodtkorb forteller humoristisk og usensurert om hvordan det er å få en baby uten bruksanvisning. I denne bånn ærlige teksten gir hun trøst og oppmuntring til alle småbarnsmødre som står skjelvende og usikre overfor dette som, ja da, er et mirakel, men som også kan være et sant mareritt. Hun avliver myter om alt man skal rekke i barseltiden, og forteller deg om alt utstyret du virkelig ikke trenger. I stedet maner hun til lave skuldre og et enda lavere ambisjonsnivå for å stå støtt gjennom det sjokket det er å bli mamma.

Lenke til bok

«Hvorfor har ingen fortalt meg om disse tingene før?» Utallige ganger har lege Elisabeth Kjølholdt blitt konfrontert med dette spørsmålet på seksukerskontrollen. I denne boken tar hun derfor for seg alt det kvinner lurer på, men ikke tør å spørre om. Temaene er selve fødselen, hvordan det er å komme hjem til en ny hverdag, helseutfordringer, sex og samliv, søvnmangel, angst og fødselsdepresjon og mye mer. Det er også viet et eget kapittel til nybakte pappaer. I tillegg forteller en rekke kjente og ukjente mødre og fedre om deres egen barselopplevelse, blant dem Bertine Zetlitz og Vibeke Klemetsen. Kjølholdt turnerer de faglige temaene med letthet og glimt i øyet, og resultatet er blitt en viktig og ærlig bok om tabubelagte temaer. Elisabeth Kjølholdt (født 1979) har medisinsk embedseksamen fra Københavns Universitet og jobber som fastlege i Oslo. Hun har tidligere jobbet bl.a. ved St. Olavs Hospital, Rikshospitalet, Sex og Samfunn og Ullevål sykehus. Kjølholdt er under spesialisering i allmennmedisin og psykiatri. Hun er gift og har to barn.

Lenke til boken 

 

Boken for deg som gruer deg til fødsel. Thorbjørn Brook Steen er fødselslege ved Ullevål sykehus og en av dem som har veiledet flest kvinner med alvorlig fødselsangst. Her har han samlet sine erfaringer for at gravide – uansett hvilke små eller store bekymringer de måtte ha – skal finne informasjon, trygghet og støtte. Boka inneholder oppdatert informasjon om praksis ved norske sykehus, pasienthistorier, råd og veiledning. Den er lettlest og relevant både for den som skal bli mamma for første gang og den som hadde en vanskelig fødsel sist. Et av kapitlene er viet egen mestring av vanskelige tanker og inneholder konkrete mestringsøvelser man kan bruke for å forberede seg på fødselen.

Boken kan bestilles her

 

Norge ligger i verdenstoppen på amming, men tallene er på vei ned. Til tross for politisk vilje med gunstige permisjonsordninger, frivillige ammehjelpere og Gro Nylander. Til tross for at myndighetene forteller oss hvor viktig det er å amme. I Pupp? Fortellinger og fakta om amming forsøker Kristin Grue og Mina Lystad å finne svar på hvorfor det er sånn. Boka inneholder historier om økedøgn og våkenetter, om brystbetennelser og sterilisering av flasker. Om amming som gikk av seg selv og om amming som aldri kom i gang. Om amming i fem måneder på prematuravdelinger og amming i månedsvis på én pupp. Det er historier som kan inspirere deg til å amme litt lenger, eller historier som støtter deg hvis du aldri fikk det til eller aldri ville. Det er historier om alle måtene vi mater barna våre på. Med pupp, uten pupp, med pumpe, uten pumpe, med brystmelk eller morsmelkerstatning. I timer, uker, måneder eller år. Til alle store og små pupper, brystvorter av stål eller brystvorter med sår. Til foreldre med og uten pupper. Denne boken er til dere.

Bestill boken her

 

 

 

The purpose of this book is to include men in the discussion about early parenthood, to foster a gender-equitable, whole family approach to parental mental health, and to increase awareness about best practices in the care for expectant and new fathers. Link til bok her

Linker

Podcaster

 

Lenke til podcast (Babyverden) finner du her

Graviditet og spiseforstyrrelse med psykologspesialist ved Villa Sult Bente Sommerfeldt

Link til episoden finner du her

Psykologspesialist Gro Vatne Brean og Generalsekretær besøker podden «Femihelse»

Hør 

 

Styremedlem og psykologspesialist Gro Vatne Brean deltar i podcasten Foreldrerådet. Lytt her

Videoer

Se her

Norsk dokumentar fra 2018. Det endrer livet ditt for alltid. Å få barn kan være det vakreste og det vanskeligste i verden. I «Mammasjokket» møter du seks småbarnsmødre som letter på sløret og forteller deg alt det de skulle ønske de visste før de selv fikk barn.

 

 

In the UK, on average, 1 in 10 dads suffer postnatal depression, and 69% of new fathers feel like a ‘spare part’. With almost no paternity mental health services, few paternity leave options, and age-old gender stereotypes, are new fathers being failed? This is the story of the stigma and loneliness that many dads face.

 

https://www.youtube.com/watch?v=b2bKwgVvu2U&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0_G2ECDRZcyBEf1PFMO5Tt-eTQ9OSII2EwIt7-dQ_QC7qu1o4ONZE4OBg

Du kan nå støtte oss gjennom Vipps!

Skriv navn og e-post i kommentarfeltet. Bruk vårt nr.:

505593